A postabortus syndromáról

1990 óta veszek részt az magyarországi Pro Life mozgalomban, melynek során megismerkedtem a postabortus  syndroma – val. Ez az összetett tünetegyüttes dominálóan hangulati zavarral, szorongással, a társas- és párkapcsolatokban kialakuló zavarok megjelenésével jár olyan nőknél, akik művi terhességmegszakításon, abortuszon estek át, akár a közelmúltban, akár évekkel korábban. A kórkép, mint pszichiátriai diagnózis Magyarországon nem közismert,  Nyugat-Európában és Amerikában azonban a pszichiátriai betegségek részeként kezelik, igen gazdag szakirodalommal a háttérben.
Dr_Paksy_Maria_pszichiater_szakorvos

Gyakoriságára jellemző, hogy pszichés zavarok miatt segítséget kérő női páciensek nemegyszer kezdik panaszaikat a következő mondattal: “…..azt hiszem, minden azzal kezdődött, hogy volt egy abortuszom…..”

A terhességmegszakítás során elszenvedett testi-lelki trauma és az esetleges későbbi szövődmények miatt kialakult egészségkárosodás súlyos pszichés tünetek alapja lehet. A történések terápiás célú átbeszélése, az elfojtott bűntudat feldolgozása, feloldása, kezelése a tünetek megszűnését eredményezi.
Amennyiben úgy érzi, problémái hátterében a fentiek állhatnak, készséggel nyújtok segítséget ezek kezelésében is!